It is strange to see a bright red wine, and to smell ripe pinky-yellow peach. But I am told that peach is not such an unusual note for the Sangiovese from this hillcrest, along which the great estates Isole e Olena, Paneretta and Monsanto sit, looking out towards the Tyrrhenian sea. Winemaker Paolo de Marchi is a great fan of the native Canaiolo Nero and blends in 15%, contributing a black/violet colour, breadth, softness and spice to balance the austerity of Sangiovese. A consistently excellent wine.
È strano vedere un vino rosso brillante e sentire l’odore di una pesca giallo-rosata matura. Ma mi dicono che la pesca non è una nota così insolita per il Sangiovese di questo crinale, lungo il quale siedono le grandi tenute Isole e Olena, Paneretta e Monsanto, che si affacciano sul Tirreno. L’enologo Paolo de Marchi è un grande fan del Canaiolo Nero autoctono e si miscela nel 15%, contribuendo con un colore nero / viola, ampiezza, morbidezza e spezie a bilanciare l’austerità del Sangiovese. Un vino sempre eccellente.
Fonte: Emily O'Hare - Decanter